Franchise – Sjekk franchisemuligheter i Norge

Franchise er en av de vanligste forretningsmodellene suksessfulle selskaper velger. Det gir både hovedselskapet og franchisetaker en rekke fordeler.

Som franchisetaker får du bli del av et konsept som fungerer godt for andre. Det er dermed ingen grunn til at at du ikke skal få til samme suksess som andre innunder samme franchisekonsept. Veldig mange kjente selskaper bruker i dag franchise. Det inkluderer selskaper i alle mulige bransjer (ikke bare fast-food som mange forbinder med franchise).

Du finner franchisemuligheter i stort sett alle bransjer. Sjekk franchisemuligheter under og ta kontakt med selskapene du synes virker spennende.

Ledig franchise i Norge

Profesjonell utleier på Getaround

Vi tror på en verden der alle biler deles. Bildeling gir folk mulighet til å komme seg rundt på en…
Mer informasjon »

Ønsker du å drive ditt eget bemanningsbyrå?

Vi søker ambisiøse personer med en gründer i magen som ønsker å starte egen virksomhet innenfor bemanning, vikar og konsulent…
Mer informasjon »

Rent-A-Wreck søker flere franchisetakere

Rent-A-Wreck er den eldste og største utleiekjede i verden med brukte biler. Rent-A-Wreck er et veletablert og grundig konsept som…
Mer informasjon »

Bli din egen sjef! Utvendig Renhold søker franchisetaker i Bergen

Vi er på jakt etter ny franchisetaker til vår avdeling Bergen! Denne avdelingen har vært i drift i et knapt…
Mer informasjon »

Bli med i Husse og start din egen bedrift i dag

Vi er på jakt etter flere personer som vil være med på å starte opp Husse i Norge! Vi har…
Mer informasjon »

Start ditt eget AI baserte software selskap! (Software as a Service) og selg en tjeneste alle bedrifter har behov for. Store muligheter for passiv gjentagende inntekt!

Wise Asset Management Ltd er et London registrert selskap. Vi i Wise, har en målsetning om å utvikle komplette forretningskonsepter…
Mer informasjon »

Bli en del av et nytt og revolusjonerende frisørkonsept

Föhn Hairstudio revolusjonerer frisørbransjen med sitt unike konsept. Föhn gir kundene «freedom to choose» hvor kundene selv velger klipp etter…
Mer informasjon »

Laura Ashley søker franchisetaker I Oslo området.

Drømmer du om å starte for deg selv? Har du erfaring med kundeservice, veiledning og salg av kvalitetsprodukter i detaljhandelen?…
Mer informasjon »

Bli partner med Flügger!

Som franchisetaker i Flügger farve blir du en forhandler av kvalitetsprodukter som er foretrukket av det profesjonelle malerfaget. Flügger støtter…
Mer informasjon »

Din egen virksomhet med gjentagende passiv inntekt?

Vi søker etter visjonære gründere som har et ønske om å starte egen virksomhet innen skjønnhet, sunnhet og velvære sektoren…
Mer informasjon »

Ønsker du å bli en del av Norges største bruktbilkjede?

N cars søker deg som har lyst til å eie egen bilbutikk, ingen spesiell erfaring fra bransjen kreves da du…
Mer informasjon »

Finsk suksess kommer til Norge

Fafa’s ble grunnlagt i 2011 i hjertet av Helsinki og har vokst fra en 8-seters restaurant til en restaurantkjede med…
Mer informasjon »

Partner/Franchise taker/Business developer is looking for painting company

Husmaler AS painting company, located in Stavanger, looking for partner to develop it’s business. We own domain name www.husmaler.no with…
Mer informasjon »

Partner søkes i Løpetrening.no

Løpetrening.no (Løpetrening AS) har hatt daglig drift i 3 år og ble co-gründet av 2 driftige gründere. Selskapet har nå…
Mer informasjon »

Driv din egen konsulentvirksomhet med global support i nettverk sammen med 1000 andre partnere globalt

ERA tilbyr innkjøps forbedringer, digitalisering, kostnadsreduksjon og prosess optimaliserings løsninger. Vi søker partnere som ønsker å drive sin egen konsulentvirksomhet…
Mer informasjon »

Info om franchise

Franchise har de siste tiårene vært i sterk vekst i Norge og det startes stadig flere franchisekonsepter. Det anslås at rundt 20 prosent av all varehandel gjøres gjennom franchisetakere i Norge. I USA anslås dette tallet til å være i overkant av 50 prosent. Hvis Norge følger i fotsporene til USA og andre land så er det derfor rimelig å tro at franchise vil bli desto mer utbredt her til land i årene som kommer.

Basert på tall fra Handel og Kontor så jobber nærmere 100 000 som arbeidstakere hos franchisetakere. Likevel er kunnskapen om franchise relativ dårlig blant menigmann.

Hvis du vurderer å starte som franchisetakere bør du lære så mye som mulig om hvordan franchise fungerer.

Hva er franchising

Hva er fellesnevneren mellom Peppes Pizza, Tryg Forsikring, Mudo Treningssenter, og Cubus?

Svaret er at de er alle franchisekonsepter.

Det de fleste forbinder med franchising er de store fast-food kjedene som eksempelvis McDonalds og Burger-King. I Norge er det også velkjent at de store matvarekjedene benytter franchising som modell. Det finnes dog utallige ulike franchisekonsepter innen alle mulige bransjer hvor sluttbruker kan både være bedrifter og privatpersoner.

Dette er selskaper (franchisegivere) som har opparbeidet seg en sterk merkevare og som har utarbeidet et helhetlig og detaljert konsept for hvordan var/tjenester skal presenteres og selges til sluttbruker.

Franchisegiver inngår deretter franchisekontrakter med en rekke selvstendige foretak (franchisetakere).

Franchisekontrakten innebærer:

 • Et langsiktig og nært samarbeid
 • Franchisetaker gis rettigheter til å bruke franchisekonseptet (dette inkluderer systemer og “know how” som er utviklet av franchisegiver.
 • Franchisetaker forplikter seg også til å bruke franchisekonseptet
 • Franchisetakere driver virksomheten som et selvstendig selskap og for egen regning og risiko
 • Franchisetaker forplikter seg til å betale vederlag til franchisegiver. Vederlaget beregner gjerne som en prosentsats av omsetningen (men det finnes også andre modeller).

Se også denne korte og informative videoen:

Intervju med Børge Nilssen om franchise

Børge Nilssen har jobbet med franchise i Norge siden 1972 og vært involvert i ca. 400 ulike franchisekonsepter. Det er få, om noen, som kan like mye om franchise som Nilssen og vi er veldig glad for at han tok seg tid til å dele av sine erfaringer og kunnskap i intervjuet du kan høre under. 

I intervjuet med Børge Nilssen lærer du blant annet:

 • Hva bør potensielle franchisetakere være oppmerksom på når de vurderer franchisekonsepter
 • Hva er det første spørsmålet en franchisetaker må stille seg
 • Hva kjennetegner franchisetakere som lykkes
 • Hvilke kostnader er det med ulike franchisekonsepter
 • Hva skjer på franchisekonferansen

Nedenfor følger også et tidligere skriftlig intervju vi gjorde med Børge Nilssen.

Franchisemodellen har hatt en eksplosiv vekst i Norge de siste tiårene. En som har vært med helt fra begynnelsen av er styreleder i Norsk Franchise Forum og daglig leder i Effectum Franchise Consulting Børge Nilssen. Han har helt siden 70-tallet jobbet med franchise og er en av Norges fremste eksperter på området. Nilssen har også skrevet boken «Franchise, verdiøkende samarbeid mellom selvstendige parter» utgitt av Fagbokforlaget.

Agenturer.no stilte Børge Nilssen noen spørsmål om franchise i Norge. Vi er veldig takknemlig for at han tok seg tid til å dele noe av sin kunnskap og erfaring med oss. Nedenfor følger et kort intervju med Børge Nilssen.

Hva er den største forskjellen mellom franchise i dag og hvordan franchise fungerte på 70-tallet da du startet opp?

Da vi startet NFF i 1972 var det i tro nordisk demokratisk ånd. I tråd med den tids medlemskjeder. Franchise prosjektene ble utydelige og skapte ikke verdier for noen. På slutten av 70tallet kom Odd Reitan med Rema1000s klare konsept og rammer for hva og hvordan. Han hadde forstått det; en franchisetaker må forstå, tro på og arbeide innenfor konseptet hvis han skal være med. Dette satte fart i utviklingen av franchisekonsepter og det er i dag den mest benyttede metoden for samarbeid inne alle bransjer.

Franchise har opplevd en eksplosiv vekst i Norge. Det er omtrent 100 000 arbeidstakere innunder franchisekonsepter i dag. Hvordan tror du utviklingen vil være de neste årene? Vil veksten fortsette?

Veksten har vært fantastisk! Etter nå mer enn 28 år som rådgiver innen franchise må jeg fortsatt, hver høst, meddele at interessen for franchise aldri har vært større. Franchise er konjunkturuavhengig; i gode tider vil alle vokse, i dårlige tiden vil alle redusere risiko. Seriøse og gjennomarbeide franchisekonsepter er svaret på begge deler. Stadig flere forstår franchise, benytter metoden og veksten vil fortsette.

Finnes det særegenheter på hvordan franchise praktiseres i Norge sammenlignet med andre land (i særdeleshet USA)? Hva er i så fall disse forskjellene?

Norge er et lite marked.Husker en episode hvor jeg bisto en kunde som ønsket rettighetene til møbelkonseptet Habitat. Vi møtte opp på hovedkontoret utenfor Paris og fortalte hvem vi var og hvor vi kom fra. Han så ut av vinduet og kommenterte tørt: «Det er det samme markedsgrunnlaget dette Habitatvarehuset under oss har rundt seg her!»
Den største forskjellen er «singel unit franchise», dvs en franchisetaker-en franchiseenhet, i motsetning til «area developers» i USA som har rettigheten til store lokale/regionale markeder. De siste årene har mangelen på franchisetaker kandidater tvunget flere franchisegivere til å lage klustere, dvs en franchisetaker flere enhet. Erfaringene er meget blandet, ref Shell.

Handel og Kontor har vært kritisk til franchise som forretningsmodell og går langt i å hevde at arbeidstakere i franchisekonsepter har dårligere arbeidsvilkår enn kollegaer som ikke jobber innunder franchisekonsept. I tillegg hevder de at: «Franchisegiver har makten, men ikke ansvaret. Franchisetaker har ansvaret, men ikke makten» Hva er dine kommentarer til dette?

Franchise gir franchisetakeren muligheter til å bli arbeidsgiver. Det liker ikke Handel og Kontor. I Norge har vi gode mekanismer for beskyttelse av arbeidstakerne. Rammer som også gjelder franchisetakere. Jeg tror virkelig ikke at Norges fremtid ligger i at alle arbeidsgivere skal være bundet til arbeidsmiljøloven!
En person som ønsker å bli franchisetaker har et selvstendig ansvar for å gjøre alle mulige undersøkelser før han undertegner som franchisetaker.

Hva er det viktigste en potensiell franchisetaker bør sjekke før han eller hun signerer en franchisekontrakt med en franchisegiver?

Hele konseptet, erfaringer, resultater og erfaringer fra andre franchisetakere og tilslutt forstå og tro på kosneptet og franchisegiver.

Hvilke egenskaper / bakgrunn har ofte franchisetakere som lykkes?

Evne til å arbeide langsiktig innenfor rammen av konseptet og glede seg over det!

Starte din egen franchise?

Hvis du er som veldig mange andre i Norge går du med en hemmelig idé om å drive ditt eget firma. Da kan det være lurt å vurdere franchising som franchisetaker. De som ønsker å bli selvstendig næringsdrivende kan selvsagt velge å gjøre det på egenhånd, men med franchising reduserer du risikoen i og med at franchise gir deg:

 • Påvist lønnsom forretningsmodell. Konseptet drives lønnsomt på andre enheter.
 • Ferdiglaget konsept. Hele selskapets virksomhet er ferdig definert og kan settes opp umiddelbart.
 • Support. Trening, opplæring og løpende rådgivning om driften.
 • Team. Man er en del av en kjede sammen med andre som driver tilsvarende virksomhet.
 • Stordriftsfordeler. De stordriftsfordelene som en kjede kan oppnå vil en individuell gründer ikke kunne oppnå i startfasen. Inkluderer ting som markedsføring, innkjøpsavtaler, IT-systemer, kundedatabaser, etc.

Registrer deg som potensiell franchisetaker:

Det er helt gratis og uforpliktende å registrere seg hos oss – og gir deg flere fordeler.

 • Tilgang på spennende franchisemuligheter. Ved å opprette en profil på Agenturer.no vil du kunne motta tip om franchisemuligheter basert på dine interesser. Du velger selv om du vil svare på henvendelser. Hvis noe ikke er interessant for deg kan du ganske enkelt la være å svare på det.
 • Adgang til praktisk informasjon om franchise. Om franchise er nytt for deg så kan vi sende deg manualer og annen relevant informasjon slik at du kan sette deg inn i hvordan franchise fungerer i praksis.

For å komme i gang må du registrere deg som medlem av Agenturer.no. Dette kan du gjøre gratis, men vi har også et betalt medlemskap som vil gi deg desto flere fordeler. Når du registrer deg så velger du ganske enkelt «franchise» på spørsmålet «Hvilke type muligheter er du interessert i».

Har du en drøm om å utvide virksomheten din og danne en landsdekkende kjede?

Drømmen kan bli virkelighet, hvis du driver en virksomhet som:

 • Kan vise til gode resultater over en lengre periode (minimum 2 år)
 • Er dupliserbar og kan drives i flere forskjellige områder/marked i Norge
 • Har et godt vekstpotensial innen b2c eller b2b.
 • Har et driftskonsept som er dokumenterbart.

Vi har jobbet med franchiseutvikling, vekst og rekruttering i mange år og kan vise til svært gode resultater både nasjonalt og internasjonalt. Vi jobber hovedsakelig som konsulenter hvor vi påtar oss hele jobben med å ta din virksomhet fra A-Å i prosessen med å skape en landsdekkende kjede. Vi har imidlertid sett at dette ikke er et alternativ som passer for alle virksomheter og har derfor utviklet et DIY (Gjør det selv) konsept, hvor du får alle verktøyene, malene og kontraktene for å gjøre arbeidet selv. Vår DIY pakke er et komplett og enkelt system for deg som ønsker å starte en franchisekjede, men ikke har egenkapitalen til å engasjere konsulenter for å gjøre jobben. Allikevel har vi allerede gjort det meste av jobben for deg.

Tjenesten inkluderer:

 1. Franchise kontrakt tilpasset din virksomhet.
 2. Franchise håndbok. (mal)
 3. Budsjett maler
 4. Kontakt lister
 5. Annonseringspakke (Agenturer.no og sosiale medier)
 6. Rekrutterings og onboarding strategi og mal
 7. Bistand til selskapsetablering og struktur for strategisk optimalisering.
 8. 5 timers initial rådgivning
 9. 3 timers rådgivning per måned (deretter)

Pris per måned er kr. 8 900,- eks. mva. Tjenesten leveres av Nordic Franchise som til enhver tid jobber med flere titalls franchise-konsepter i Norden. De bruker Agenturer.no som annonsekanal i søket etter franchisetakere.

Fyll ut skjemaet under for å få mer informasjon og en uforpliktende konsultasjon om denne tjenesten passer for ditt konsept.

Franchisekjede - Bygge