Sannheten om Wolf of Wall Street – Er Jordan Belfort en selger eller en svindler?

Wolf of Wall Street med Leonardo DiCaprio i hovedrollen var en braksuksess verden over og har omsatt for nærmere 3 milliarder kroner på verdensbasis.

Filmen er basert på selvbiografiene til megleren og svindleren Jordan Belfort.

Filmen har satt tydelige spor blant selgere. Et par selgere har sendt meg tips om «The Straight Line System» som Belfort nå kurser selgere i. Jeg har også sett selgere i sosiale medier bytte ut sitt profilbilde med scener fra filmen og dele sitater fra Belfort. Det dukker også jevnlig opp historier i medier om selgere som er i overkant inspirert av Belfort. Sommeren 2016 skal en megler på Wall Street angivelig ha rasert en villa i en «wolf of wall street» inspirert fest hvor blant annet «dvergkasting» var en av aktivitetene.

Mange år før filmen kom ut leste jeg selviografiene til Belfort og de har svært høy underholdningsverdi! Hvis du likte filmen vil du elske bøkene da de byr på mye mer galskap enn det Martin Scorsese fant plass til i filmen.

Wolf of Wall Street – Bøkene

«Du er mindre verdt enn avskum!»

Slik begynner selvbiografien til Jordan Belfort. Det er hans nye sjef i Rotcchild Investment Bank i New York som hilser Belfort velkommen til hans første jobb på Wall Street. Jobben hans er å ringe hundrevis av kalde telefoner daglig til velstående amerikanere. Han har ikke lov å snakke med dem. Han skal bare slå telefonnummeret og hvis han får tak i en beslutningstaker skal han umiddelbart gi telefonrøret videre til en overordnet.

Det er starten på en lynkarriere i finansverden og innen to år eier Belfort sitt eget melgerhus, Stratton Oakmont.

Den første boken: Wolf of Wall Street

Belfort har oppdaget en vinnerformel som aldri tidligere har blitt prøvd på Wall Street. Han selger såkalte “Penny Stocks” i store kvantum. Penny Stocks er aksjer som koster under en dollar og er mest vanlig for voksende selskaper med begrensede resurser og lav likviditet. Konsensus på Wall Street er at det er kun lavtlønte som er lettlurte nok til å kjøpe aksjer i selskaper de aldri har hørt om over telefon. Stratton Oakmont beviser Wall Street feil og provisjonene er enorme (langt høyere enn på Nasdaq og NYSE).

Jordan Belfort ansetter tusen provisjonsbaserte meglere (også kalt “råselgere”) og det koker i lokalene deres på Long Island. I bøkene beskriver Belfort galskapen som utspinner seg der i minste detalj. Alt fra det som kan kalles utradisjonelle “teambuildingtiltak” til diverse sex-eskapader blir delt med leseren.

Med tusen råselgere, “penny stocks” som er prisvolatile, og den amerikanske middelklassen som kaster penger etter aksjene som Stratton anbefaler ligger alle forholdene til rette for å tjene ekstra cash på en klassisk “Pump and dump” svindel. Og enhver mulighet til å tjene mer penger hiver Jordan Belfort seg på uten å nøle. Det er dette som til slutt fører Jordan Belfort bak lås og slå.

Bøkene til Belfort er uforskammet ærlige og svært underholdende. Han forteller åpent om festene han arrangerte, om all kokainen han sniffet, om alle de prostituerte han lå med, om konen (nå ekskonen) han både hatet og elsket, om hotellregninger på 700 000 dollar etter et weekend-opphold, om de hemmelige sveitsiske bankkontoene, etc.

I oppfølgeren Catching the Wolf of Wall Street forteller Belfort historien om hvordan han endte opp bak murene på “Taft Correctional institution” i California. I «Catching the Wolf of Wall Street» beskriver også Belfort for første gang salgsteknikken hans selgere brukte (side 214 – 215). Kort oppsummert gikk det ut på å bygge tillit ved å selge aksjer i et kjent/etablert selskap hvor provisjonene var lave for deretter å følge opp eksisterende kunder ved å selge en «penny-stock». Uten sammenligning for øvrig blir det litt det samme som selgere av internettkataloger som fletter inn kjente merkenavn som Google i annenhver setning.

Uavhengig av hva man mener om Jordan Belfort kan ingen beskylde livshistorien hans for å være kjedelig – og bøkene gir massevis av godt materiale til en underholdende film. Bøkene kan bestilles på Ark og hos andre bokhandlere.

Wolf of Wall Street – Filmen

Filmen følger ganske nøyaktig historien i bøkene med noen få ubetydelige unntak. Dvergkasting ble for eksempel  kun diskutert i boken, men ble ikke gjennomført i praksis.

Tross lengden på rundt 3 timer blir «Wolf of Wall Street» aldri kjedelig eller langtekkelig.  På imdb har brukerne gitt Wolf of Wall Street snittkarakter på 8,2. I sluttenscenen av filmen gjør Jordan Belfort sin filmdebut hvor han introduserer «verdens beste salgstrener» som er han selv spilt av DiCaprio. Ganske bra gratisreklame for hans nåværende virksomhet som foredragsholder.

Slik selger du investeringer «Belfort style»

Stratton baserte seg i stor grad på svært detaljerte samtaleskript som deres «selgere» repeterte ord for ord.

Samtaleskriptene er «pushy», men det er likevel ingen tvil om at de dessverre fungerte svært bra.

Typiske innvendinger som:

  • Denne investeringen virker for risikabel
  • Ring meg en annen dag
  • Send meg noe informasjon
  • Jeg har ikke penger til dette
  • La meg tenke på dette
  • Jeg må snakke med min kone
  • Jeg bruker andre meglere

ble møtt med detaljerte skript som Jordan Belfort hadde skrevet.

I denne pdf-filen fra FBIs arkiv kan du selv lese hvordan Belfort håndterte disse og andre innvendinger ord for ord.

Selger eller svindler?

Jordan Belfort har i flere intervjuer hevdet at hans salgssystem kunne gjort han like vellykket om han hadde fulgt loven til punkt og prikke. Samtidig beskriver han i bøkene hvordan det var svært «dårlig» betalt å selge tradisjonelle aksjer og derfor begynte han å selge «penny stocks» og gjøre «pump & dump». Så i praksis så innrømmer han at han ville tjent langt dårligere om han holdt seg til den lovlige delen av virksomheten.

Jordan Belfort og hans team solgte verdiløse aksjer til tusenvis av amerikanerne. Mange mistet sparepengene sine og Belfort er dømt til å betale tilbake rundt 110 millioner dollar til ofrene.

Hvis man selger aksjer uten noe reell verdi og man er fullstendig klar over hva man selger er da yrket ditt selger eller svindler?

Min mening heller mot svindler. På samme måte som om du ikler deg en politiuniform ikke automatisk gjør at du jobber i politiet så betyr ikke at du har salgsferdigheter det samme som at yrket ditt er selger.

Det spiller ingen rolle hvor mange gode «selgeregenskaper» en svindler har. Om du er god på å prospektere, god på å oppnå «rapport», og fenomenal på å lukke salget er revnende likegyldig da du driver med svindel og er da en svindler.

Det er ikke tilfeldig at Belfort sluttet å selge kjøtt (hans tidligere salgsjobb) og heller startet med salg av aksjer. Salg av aksjer og investeringprodukter har normalt sett noen av de høyeste provisjonene som finnes i selgerverden. En ting er at det finnes et par råtne epler blant selgere som selger omega3 og ginseng på telefon, men konsekvensene for kunden blir mye mer fatale om de skiller lag med sparepengene sine (eller eventuelt låner opp på huset sitt) for å plassere  penger hos en selger som kun tenker i dollartegn og ikke på hva som er kundens beste.

Jordan Belfort i 2017 – En ny mann?

Etter fengselsoppholdet og utgivelsene av bøkene gjør Belfort nå karriere som internasjonal salgstrener og foredragsholdere. Han er ifølge seg selv blitt en ny og bedre mann med kun hederlige hensikter. Han har gjentatte ganger sagt at han vil betale tilbake ofrene sine og hevdet at 100 prosent ville være tilbakebetalt innen 2014. Inntektene han fikk fra filmen skulle også gå 100 prosent til å tilbakebetale ofrene lovet han.

Dokumentaren American Greed forteller derimot en annen historie. Søk den opp på Google/youtube. 

Våren 2017 ble Belfort konfrontert med hans manglende tilbakebetaling (som han har lovet igjen og igjen over flere år). Det endte med buing fra selgere som tydeligvis ikke tålte at Belfort ble stilt et helt legitimt kritisk spørsmål. Belfort nektet å svare og forlot scenen:

Eventyr i Australia

Jordan Belfort har også hatt journalister etter seg i Australia ettersom han jobber for et selskap med en tvilsom forretningsmodell. Det førte til et ti-minutters innslag på 60-minutes Australia.

Vinklingen av historien er derimot under enhver kritikk. Innslaget blander sammen Belfort og forretningsmodellen til selskapet. Likevel er det på ingen måte klart at det er noe sammenheng mellom disse. På meg virker dette kun er et selskap som har leid inn Belfort som ekstern konsulent til å motivere deres salgsteam – og da blir det feil å stille Belfort ansvarlig for produktet selskapet selger. Det hele fremsto mer som 60-minutes hadde en agenda om å gå etter Belfort istedenfor å drive ærlig journalistikk.

De lager også en ikke-sak av at Belfort visstnok innrømmet for selgerne at han fortsatt bruker kokain. Hvem bryr seg? Fokuser heller på de hundre millioner USD Belfort har svindlet fra sparere og ikke betaler tilbake etter gjentatte lovnader. Innslaget var tidligere tilgjengelig på youtube, men har blitt slettet.

Straight Line Persuasion and Way of the Wolf

Jordan Belfort livnærer seg i dag av å selge salgstrening. På hans nettside selger han programmet»Straight Line Persuasion» til ca. 2 000 USD.

DiCaprio reklamerer for Straight Line Persuasion i sluttscenen til Wolf of Wall Street.

Personlig ville jeg aldri funnet på legge ut 2 000 dollar for dette programmet. Store deler av kursene han holder ligger åpent tilgjengelig på Youtube og andre steder. Hvis du likevel lar deg overbevise så send gjerne en anmeldelse av programmet til Toppselger.

Høsten 2017 utga også Jordan Belfort sin nye bok «Way of the wolf» som handler om Straight Line Persuasion System.

Har du noen meninger om Wolf of Wall Street og om hvorvidt Jordan Belfort er et forbilde for selgere så del dem gjerne i vår lukkete facebook-gruppe.

Lars Hellestræ
Daglig leder – Agenturer.no