De beste betingelsene på import, spedisjon, og transport

Mange kunder og brukere av Agenturer.no driver med import av varer eller vurderer å starte med dette. På denne siden samler vi nyttige ressurser for alle bedrifter med interesse for import. Via våre samarbeidspartnere kan dere også sikre dere de beste betingelsene på fortolling og transport.

Få eksperthjelp til import, eksport, og transport

Avant Forwarding AS er en premium aktør på import og transport. De tilbyr tjenester likeledes i utlandet som i Norge. På spedisjon og fortolling samarbeider de med med Speditøren som har hjulpet store og små bedrifter med fortolling siden 1983.

Navnet Avant stammer fra oldtidens «Avantgarde» som betyr nyskapende, eksperimentell og innovativ – eller med andre ord; «fortropp» som innfører en ny retning.

Avant Forwarding utdanner kundene deres til å bli selvsikre på sine shippingrutiner. Dette for å styrke kompetansen hos importøren/eksportøren, samt kutte unødvendig tid og kostnader. Størrelser har ingen ting å si – det er alltid forbedringspotensiale.

Service og oppfølging er en mangelvare i bransjen, og her setter Avant Forwarding standarden.

De har sitt hovedkontor i Trollåsen og et eget grensekontor fem minutter fra svenskegrensen. De tilbyr alt av tjenester for selskaper som trenger hjelp til import. De hjelper deg med transport globalt og nasjonalt (sjø, fly, tog og bil,), og lagertjenester.

Se en kort video om Avant Forwarding AS:

Ta kontakt for en uforpliktende samtale om import og transport

Agenturer.no har fått mange positive tilbakemeldinger på Avant Forwarding AS. Derfor anbefaler vi alle selskaper som driver med import/eksport til å kontakte dem for en uforpliktende prat. Vi vet om flere eksempler hvor dette har ført til betydelige besparelser og bedre løsninger for bedrifter som importerer varer fra utlandet.

Du kan forvente profesjonell hjelp, gode råd, og gunstige betingelser.

Bruk kontaktskjemaet under og Avant Forwarding kontakter deg for en uforpliktende samtale og du kan også få et gunstig tilbud på transport/import/eksport.

Avant Forwarding

Vanlige spørsmål om import og fortolling besvart

Få (om noen) selskaper i Norge besitter like mye kompetanse på import og fortolling som Speditøren. Vi er glad for at de tok seg tid til et intervju med oss hvor de besvarte en del vanlige spørsmål om spedisjon og import som:

  • Hva er en speditør
  • Hvilket papirarbeid må gjøres i forbindelse med import
  • Hvilket land er det trygt / mindre trygt å importere på
  • Hvor fort går fortollingen
  • Hvilke varer er det høy sannsynlighet for at vil bli kontrollert av tollvesenet
  • Hvilke varer er det lite sannsynlig at vil bli kontrollert
  • Hvilke kostnader er det med fortolling

Hør intervju med Per Kristian Edvartsen i Speditøren for å få svar på dette med mer her:

Er du en guru på import?

Er du en guru på import og kan hjelpe oss med nytt og interessant innhold til denne siden? Kontakt oss. Bidragsyterere vil bli belønnet. 

Importskolen – Klassiker

I 2016 overtok vi diskusjonsforumet Toppselger.no. Vi har tatt ned forumet og har laget en ny side på dette domenet, men tok vare på noen gamle diskusjoner. Forumet hadde i sine glansdager høy aktivitet og mye bra innhold. Vi lagret noe av det mest leste innholdet fra forumet før vi la ned siden. Blant annet en artikkelserie fra «Cardone» i 7 deler om import. Importskolen skrev han i 2004 og mye av informasjonen er ganske utdatert, men måten han tenker import på kan fortsatt være relevant og morsom lesing. Artikkelserien «Importskolen» er gjengitt uten redigeringer.

Importskolen del 1 – Import fra Kina

At østen har mye billig er ikke bare en myte, men det er rene skjære sannheten. Faktisk er sannheten så smertefull at man kan bli kvalm av å gå rundt på en «billigbutikk» når man kjenner innkjøpsprisene. Netthandelen.no importerer fra kina, Eurosmart importerer fra kina, de aller fleste «superselgerne» på QXL importerer fra Kina, og hvorfor gjør de det? fordi det er enorm fortjeneste på produktene.

Men problemet er å finne de riktige produktene, for i Import er det vinn eller forsvinn, bommer man på markedet med et produkt, ja da bommer man som regel stygt.

Husker du han karen som kom med den aller første trampolinen til Norge? kanskje ikke du husker mannen, men produktet kjenner vi til. Fra 2000 – 2004 er det nemlig solgt over 200 000 trampoliner i lille Norge. Det er en omsetning på over 400 millioner kroner. Og når vi vet at en trampoline koster $ 37,- i Kina (259,- Kroner) så sier det oss at overskuddet er skyhøyt.

Men man kan ikke gjenta en suksess, så hvis vi utelukker trampoliner, svømmebasseng, elektriske scootere, pocket motorsykkel, surround anlegg og diverse andre produkter det er enorm konkurranse på og heller konsentrerer oss om å finne nye produkter så skal vi se hva som skjer.

For å bevise for dere at det er fullt mulig å lykkes med Import selv om man har smått med kapital kommer jeg til å gjøre et «fiktivt» kjøp av varer for 10 000 kroner. varen jeg har valgt er et 4 Megapixel videokamera fra MediaVision.

Kameraet får jeg kjøpt for $ 27 (189,- Kroner) FOB som betyr Free on board og er det samme som at jeg betaler frakten fra kina til Norge og fra kontainer havna og hjem til meg.

Når vi har lagt på toll og moms og frakt så koster kameraet meg 254,- direkte hjem til meg. og med mine 10 000 kroner så har jeg råd til 40 kameraer. Men jeg kjøper bare 20.

Grunnen til at jeg bare kjøper 20 denne omgangen er at jeg også trenger kapital for å markedsføre produktet. Jeg sjekker prisene på andre nettsteder og finner ut at Komplett data selger et tilsvarende kamera for 1295,-.

Ok, så har jeg funnet produktet, og jeg har en referanse hos Komplett som forteller meg hvor mye jeg kan forvente å få for dette kameraet.

Jeg har 2 muligheter. Enten kan jeg legge meg under deres pris, eller jeg kan legge meg over deres pris.

Jeg finner ut at jeg vil legge meg i samme prisgruppe som Komplett og må nå finne ut hvordan jeg skal få markedsført kameraet mitt for de 4920,- Som jeg har igjen.

Jeg må da lage et budsjett, ellers risikerer vi at hele opplegget går rett i dass.

Kjøpskostnader: -5080,-
Markedsføringsmidler: -4920,-
Forventet omsetning: 25900,-
Sum overskudd: 15900,-

Budsjettet forteller meg at hvis jeg gjør alt etter «boka» så vil jeg få et overskudd på 15 900 kroner. Eller 159% avanse

Men for å få til dette så er jeg nødt til å finne et sted hvor jeg kan markedsføre produktene, og garantert få de 1295,- pr kamera som jeg har satt i budsjettet at jeg skal ha.

Importskolen del 2 – Hvor finner vi varene?

Som vi var inne på i leksjon 1 så har vi nå funnet vårt «produkt» Vi skal nå se på hvor vi finner de beste tilbudene i Kina, og hva som skal til for å få en avtale med en kinesisk salgsagent.

En ting som er verdt å vite er at «alle» er fabrikkeiere i Kina, dette er en løgn de aller fleste agenter kommer med, for at du som kunde skal tro at du har høyere status enn det du egentlig har. Fabrikkeieren får du nesten aldri tak i, da denne har overlatt alt ansvaret for eksport til eksport agentene.

For å komme i kontakt med en agent har vi flere muligheter, den ene er madeinchina.com (Oppdatering 2018: side ikke aktiv lenger) som er en helt grei handelsside med informasjon om forskjellige selskaper som tilbyr sine varer og tjenester.

Den andre er den store eDatabasen på www.ebigchina.com.

ebigchina.com gir deg muligheten til å se bilder og beskrivelse av de forskjellige varene, samt leveringstid, minimum antall og betalingsbetingelser.

Pris er et kvantitetspørsmål, og du får naturligvis best pris når du handler i containere.

Kameraet vi fant i leksjon 1 ligger på: http://www.ebigchina.com/sdp/113998/4/main.html.

For å komme i kontakt med en agent sender vi en «Enquire» eller forespørsel som det kalles på Norsk.

Her fyller du ut skjemaet om hva du er interessert i, hvor mye du er interessert i og prisforespørsel.

Det lønner seg å sende flere Enquire til andre som driver med omtrent samme produkt som du har funnet, dette for å få bedre priser. En tommelfinger regel når du handler med kineserne, vær saklig og høflig.
Kommunikasjonen foregår på engelsk, og det er en selvfølge å bruke riktig etikette i forhandlinger.
Kineserne tar nei for et nei, så skal du presse prisen så kom med en saklig begrunnelse, bruk referanser fra andre aktører og spør «Could you please lower the price»
Avslutt alltid mailen med «best regards» eller «Sincerely Yours»

Agenten kontakter deg som regel innen seks til 24 timer.

En annen viktig ting er å bruke fornuften når man bestiller varer. Tenk minst tre måneder frem i tid, da dette er tiden det tar fra du bestiller til varene ankommer Norge.

Importskolen del 3 – Betalingsløsninger, fraktkostnader, etc. 

Når vi nå har laget en plan for hvilke varer vi ønsker, hvilke markedsplass vi skal ut på og hvilke produkt vi har funnet i Kina, så må vi se på de forskjellige betalingsplattformene

Importen fra Kina til Norge økte vesentlig etter 2001. Det har sammenheng med at Kina ble medlem av WTO i desember 2001. Norges import fra Kina vil trolig øke i framtiden. Det bidrar i seg selv til lavere importert inflasjon. I tillegg dempes prisveksten i Norge ved at prisveksten på import fra andre handelspartnere enn Kina også avtar. Dette sa Sentralbanksjefen i Norges Bank Svein Gjedrem
Prosessindustriens Landsforening, 29. april 2004

De vanligste løsningene er å bruke en wire transfer, og betaler når varene står ombord på båten. Dette gjøres ved at du fyller ut et skjema du får av agenten, og fakser så dokumentene over til banken din, og så sperrer de beløpet varene koster på kontoen din. Når banken så mottar papirene på at varene står ombord, så trekkes beløpet.

Etterhvert som du bestiller mer og mer, så vil du opparbeide deg kredittstatus, og kan få lov å betale når varene ankommer Norge. Dette er det få som har i dag.

Men hva med Toll og Moms?

Og ikke minst fraktkostnader.

Norge er verdens dyreste land, men ikke på Import, da de aller fleste varer kan importeres tollfritt. For å finne den riktige tolltariffen for vårt produkt som er «Digitalt videokamera» så må vi slå opp i tolltariffen.

85.25
Sendere for radiotelefoni, radiotelegrafi, radiokringkasting eller fjernsyn, også sammenbygd med mottakere eller apparater for opptak eller gjengivelse av lyd; fjernsynskameraer; videokameraer for stillbilder og andre videokameraopptakere; digitale kameraer.

Dette er det fri toll på.

Kineserne bruker ikke VISA/Kredittkort når det er snakk om varekjøp, dette er fordi det er masse papirer som skal følge varen på sin reise fra Kina til Norge. Du har også muligheten til å spore varene, se hvor båtene befinner seg til enhver tid.

Moms: Blir det sendt regning til meg fra staten etter at varen har kommet til Norge og har kommet hjem til meg?
Frakt fra kai og hjem: Kommer varene med budbil (som koster?), eller til postkontoret slik at vi må hente det? Når varene shippes ut fra Kina, så går det via et fraktselskap som f.eks HSD. HSD holder oversikten over varene helt til de er på HSD sitt lager.
Ca 10 dager før varene annkommer landet vil HSD kontakte deg og fortelle deg hva som skjer.

1. Du henter varene på lageret
2. HSD sender en budbil hjem til deg.

Før du får varene utlevert må du ha en kopi av at du har betalt varene og at du er den rette eieren. Deretter vil HSD drive inn moms og toll.

Før du kan videreselge varene/åpne pakkene må disse avgiftene betales.Du får vel ikke hentet ut pakken før du har betalt toll ?
Skal du hente ut en pakke før en har betalt toll må en ha tollkreditt
Dvs missliholder du tollkreditten (hvis du har) får du heller ikke tatt ut noen pakker før den er betalt og terminalen har fått dette bekreftet ?

Rett meg hvis jeg tar feil…. Joda det er forsåvidt riktig det du sier ang tollkreditt, men det vanlige er å utlevere varen og sende deg en regning på toll og frakt etterpå. Dette for å spare tid for deg, og lagerplass for f.eks HSD.

Varen kan uansett ikke omsettes før avgiften til tollvesenet er betalt, og da spiller det ingen rolle om den er på lager hos deg, eller hos HSD.

Sålenge tollvesenet vet at du skylder dem penger, så får du ha varen hos deg er de ikke snille? 🙂

Importskolen del 4 – Markedsføre varene og få profitt

Finn.no er en sinnsykt god markedsføringskanal for «oss» som driver med import av egne varer. Finn torget er godt besøkt, og du trenger ikke å opplyse om hvor mange varer du har liggende på lager.

Kameraet du ser over her solgte jeg på QXL og Finn.no for to år siden. Et mini trådløst spionkamera. Disse solgte jeg for 1990,- mens innkjøpsprisen var på 344,- eks mva. Vi annonserte også i Norges Bondeblad, da det er endel bønder som trenger kamera i fjøset under kalving, følling osv. Totalt ble det solgt 550 kameraer, altså en omsetning på ca 1,1 millioner hvorav 900 000 var fortjenesten før moms og skatt.

Skal man lykkes med Import og varehandel så er man nødt til å ta noen sjangser, og man MÅ markedsføre gjennom de riktige kanalene.
Dette kaller jeg for selektiv markedsføring.

Selvfølgelig så treffer du mye mer folk ved å reklamere på TV2 eller Dagbladet, men disse annonsene koster jo skjorta også. Derimot koster en annonse i Bondebladet ca 5000 kroner med bilde, og man må da kalkulere hvor mange salg man vil få.
Regnestykket blir i snitt 0,005% og man regner det ut slik:

Opplag: 30 000
salgsfrekvens: 0,005%
30000(0,005)=150 salg
150(1990)/(355*150)-5000=240 250,- Kroner i fortjeneste

Dette var utslagsgivende salg i min annonse i bondebladet, frekvensen kan være anderledes i andre blader og tidsskrifter.

En god selger bør også være en god pruter. Det er utrolig mye penger å spare på å prute på priser med annonsører.
Her på Toppselger Online selger vi annonser, men enda har jeg ikke opplevd en eneste som pruter på prisene.

En god leveregel er: Alt du kan spare er skattefritt.

Hvis du betaler 35% i skatt og kjøper en vare til 1000 kroner
så må du tjene 1350,- Kroner for å kjøpe den varen.
Hvis du greier å prute varen ned til 700,- Kroner så trenger du bare å tjene 945,- Kroner.

Alt man kan spare er skattefrie kroner.

En annonseplass på Finn.no koster deg 25,- Kroner for 30 dager som privatperson. Jeg vil tro at uansett hva du bestemmer deg for å importere så vil du minst ha 2 – 3 salg om dagen gjennom Finn.no

En tommelfinger regel er å leite etter nye produkter. La merke til at endel av dere tente på ideen om kameraet i Leksjon 1, det finnes ganske mange av disse kameraene allerede for salg i Norge.
Da jeg importerte overvåkningskameraer så var jeg først på markedet. Jeg holdt på med dette i et halvt år, og innen den tiden så begynte konkurrentene å stikke seg frem både på QXL og Finn.no, og bondebladet, og ellers andre steder jeg annonserte.

Da tok jeg med meg fortjenesten min til banken og investerte i mitt første hus.

Kom med spørsmål i denne tråden så vil jeg besvare så godt jeg kan. Og ta med endel av spørsmålene i neste leksjon av importskolen.

«Hvordan gjør du med evt. reklamasjon, heving av kjøpet og slikt. Det er det som bekymrer meg, plutselig sitte med stort tap pga.reklamasjon. Hvordan er reglene her?»

Fabrikkene i Kina opererer som regel med 2 – 5 års fabrikkgaranti.
Så du har full returrett på reklamasjoner og kan bytte disse.
Problemet er at avstanden mellom Norge og Kina er så stor at det aldri lønner seg å returnere varer og få nye. Heldigvis er avansene så gode at man alltid går i pluss. Bruker selv å holde tilbake ca 10% av varene til bruk ved reklamasjon.

En gjenstand koster kanskje 300 kroner inn, mens du selger den for 1800
Med andre ord, du kan kjøpe 6 gjenstander for samme pris som du selger en gjenstand for.

Importskolen del 5 – Etablere deg i utlandet

Etablere selskap i England har blitt mer og mer populært blant norske selskaper som driver med import. Det er ikke vanskelig i det hele tatt, og er helt lovlig.

Siden England er medlem i EU så nyter man godt av EU skatt, toll, moms. og siden man registrerer et aksjeselskap så hefter man ikke personlig skulle man gå konkurs.

LTD-formen tilsvarer det norske AS-begrepet, men minimumskapitalen er kun ett britisk pund, eller ca 12 kroner. Til sammenligning koster det 106.000 kroner å etablere et aksjeselskap i Norge med minimumskapitalen innbetalt.

Det er fullt lovlig å drive din norske virksomhet som en avdeling av et LTD-selskap som opprettes utenlands. Du får norsk firmaattest med foretaksnummer. Den norske avdelingen kalles da NUF (norskregistrert utenlandsk foretak) og registreres i foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene. Fordelene er kun økonomiske, ved at kostnadene er lavere enn i et AS.

Alle norske aksjeselskaper må ha en revisor. Et NUF har ingen revisjonsplikt så lenge omsetningen er under fem millioner kroner årlig og selskapet har mindre enn fem ansatte. En regnskapsfører kan utarbeide årsregnskapet som skal sendes inn sammen med selvangivelsen, dersom du ikke gjør dette selv.

Som eier av et engelsk LTD-selskap som kun driver virksomhet i den norske avdelingen, vil det være rapporteringsplikt av årlig melding (annual return) og årsregnskapet til foretaksregisteret i England. De fleste har en såkalt company secretary som tar seg av denne rapporteringsplikten. En Company secretary er en person som koster deg ca 1200 kroner i året, og du er nødt til å ha det for å ha et selskap i England.

Stifter du et NUF-selskap og ansetter deg selv som arbeidstaker i Norge, får du rett til trygdeytelser på lik linje med ansatte i norske AS. Dette gjelder for eksempel rett til sykelønn, svangerskapspenger, fødselspenger, adopsjonspenger og omsorgspenger når barna dine er syke. Dessuten har du rett til pensjonspoeng og rett til trygd ved arbeidsledighet. Størrelsen på trygdeytelsene kommer an på din skattbare personlige inntekt i Norge. Som ansatt betaler du en lavere trygdeavgift enn selvstendige næringsdrivende – 7,8% mot 10,7%. Men til gjengjeld må du betale inn arbeidsgiveravgift av all lønn du gir deg selv i NUF-et (som i et norsk AS). Avgiften utgjør 0-14,1% av lønnen, avhengig av hvor du bor i landet.

Neste leksjon i importskolen vil omhandle opprettelse av konto i Monaco og Isle of Man.

«Hvor stor er fordelen mellom drive import ved å registrere alt privat – LTD med tanke på skatt på inntjeningen?

Hvor høy omsetning bør/må du ha, før du bør opprette LTD?»

Altså, den store spørsmålet er «Skal jeg etablere et enkeltmannsforetak, eller et utenlandsk LTD?»

Du trenger ikke å ha noe som helst omsetning hvis du ikke ønsker dette, selskapet kan bare være et proformaselskap. Det viktigste er at du kan skrive over inntektene på salg på firmaet i England, skulle du gå konkurs, synd for kreditorene, det er et Aksjeselskap – du slipper unna eventuelt krav personlig.

La oss tenke oss hva som skjer dersom du er skikkelig uheldig.

Du investerer alle sparepengene dine i et produkt som du importerer en pall av. Du selger ut varen, og fører tilbake omsetningen fra Norge til selskapet i England, dette holder du på med en stund. Etter et år så gir selskapet i Kina deg kreditt, og du kjøper varer for denne kreditten, dette går bra, helt til du importerer en container med bilbaner, og oppdager at alle andre også har gjort det samme. Varen selger ikke, du får ikke til å omsette, skifteretten neste.
Du skylder det kinesiske selskapet 350 000 kroner, men siden du har et aksjeselskap så slipper du unna personlig, selskapet går konkurs, og to dager senere er du igang med et nytt selskap.

Dersom du var selvstendig næringsdrivende ville selskapet krevd deg personlig for tapet, da ryker bilen, huset, bikja, ungene og ekteskapet.

Så hva velger du?

Importskolen del 6 – Etablere konto i et skatteparadis

Denne delen inneholder en del politiske meninger samt noen tips som kan oppfattes kontroversielle og provoserende. Det er mulig at Agenturer.no ikke er riktig arena for dette.

Importskolen del 7 – Og nå er det din tur

Når dere nå har lært betydningen av Import, så har jeg gjort et innkjøp som jeg tenkte jeg skulle få *lurt* dere med på. Produktet er et tysk merkevarenavn som heter «Smartline» – produktet høres kanskje kjedelig ut når jeg sier at det er plastbokser, og på mange måter er det likt som tupperware bortsett fra at Smartline har livstidsgaranti på sine produkter.

Det som er unikt med Smartline er at det følger med en pumpe som man bruker til å dra ut oksygen fra boksen slik at maten du oppbevarer holder seg fersk i opptil 21 dager.

Produktet er lettsolgt, det er faktisk utrolig lettsolgt. Og jeg har solgt til både mor og svigermor, tanter, venninder og de har igjen skrytt av produktet til sine bekjente og det har ført til at jeg har fått inn ordrer den veien også. Produktet selger jeg for 990,- Og det inneholder da tre bokser med lokk + to universal lokk som du kan bruke på gryter med restene fra middagen samt pumpen.

Prisen på produktet fra fabrikken er 130,- Kroner og + toll og frakt kommer det opp i 153 kroner pr pakke.

Altså sitter jeg igjen med en fortjeneste på 645 Kroner pr solgte produkt, og da skal man ikke selge mange hver dag for å ha ei grei lønn

Kan også nevne at boksene er laget i samme materiale som brukes på vinduer i fly, og derfor er de uknuselige, og man kan fryse dem ned, bruke dem i mikroen og vaske opp i oppvaskemaskin.

Forrige uke solgte jeg 18 bokser og denne uken har jeg solgt 10 bokser. Mesteparten av salget kommer gjennom folk som anbefaler produktet de selv har kjøpt til venner og kjente.

Hvis noen av dere har lyst til å selge bokser, så send en mail så kan vi gjøre en grei deal. Dette selger!!!