De selger kaffe til hele verden (fra Norge!)

Talor & Jørgen AS har en interessant gründerhistorie å fortelle. På under ett år – og uten å bruke en krone i markedsføring – selger de nå kaffe direkte til privatkunder i over 50 land. Kaffen sendes med post direkte fra deres kaffebrenneri i Oslo.

Hvordan har de fått dette til? Hvordan håndterer de distribusjon til så mange ulike land? Denne suksesshistorien vekket nysgjerrigheten hos oss – og vi er derfor veldig glad for at Talor Browne tok seg tid til å svare på våre spørsmål.

Bakgrunnen – Fra Melbourne til Oslo

Talor Browne har jobbet med kaffe i hele sitt yrkesliv. De første årene i kaffebransjen var i hjemlandet Australia hvor hun jobbet i spesialkaffemiljøet i Melbourne. Der jobbet hun med flere kjente brands i spesialkaffebransjen før hun ble headhuntet til å ekspandere det franske kaffeslekapet Coutume i Paris. Etter oppholdet i Frankrike gikk turen videre til Oslo. Denne gangen var det norske kaffeselskapet Tim Wendelboe som ønsket Talors ekspertise. Vi spør henne om hvordan det ble til at hun startet sitt eget selskap.

– Etter tre år hos Tim Wendelboe begynte jeg å se på internasjonale jobbmuligheter. Jeg utviklet meg ikke nok lenger og jobben bydde i liten grad på nye utfordringer. I løpet av denne perioden møtte jeg også min nåværende mann og ettersom vi bestemte oss for å satse på forholdet vårt så viste jeg at jeg heller måtte finne en jobbmulighet som passet meg her i Norge.

– Ved en tilfeldighet møtte jeg min nåværende forretningspartner, Jørgen, på åpningen av en franchise i Steam som han var ansvarlig for. Vi begynte å jobbe med en forretningsplan for å åpne et kaffebrenneri som vi tenkte å presentere til eierne av Steam. Etter et par måneder innså vi derimot at dette kunne vi jo få til på egen hånd og dermed slippe unna alle begrensningene et partnerskap med Steam ville gitt oss.

– Vi fortsatte arbeidet med forretningsplanen for enda et år og lanserte Talor & Jørgen i desember 2016.

Fra 0 til 50 land i rekordfart

I skrivende stund er vi i november 2017. Siden oppstarten for under ett år siden har altså Talor & Jørgen fått kunder i over femti land. Vi spør Talor med forundring og beundring om hvordan de har fått til dette.

– Veksten internasjonalt gikk ganske fort like etter vi lanserte. En av årsakene er min bakgrunn fra spesialkaffebransjen. Jeg har jobben i denne bransjen i 16 år og var en av de få som var med fra oppstarten av spesialkaffebransjen i Melbourne. Jeg var også sentral i introduksjonen av spesialkaffe i Frankrike.

– Dette gjorde at det vi allerede hadde en god del lojale følgere som viste om prosjektet vårt og så frem til lanseringen av Talor & Jørgen.

– Vi gjorde også et samarbeid med Berista Hustle, en global aktør som er stor på abonnement på luksuskaffe. Vi fikk sende ut noe utsøkt etiopisk kaffe til hundre av deres medlemmer spredd over hele verden og behold flere av disse som våre egne kunder i etterkant.

Viktigheten av sosiale medier

Selv med en solid bakgrunn fra kaffebransjen og et samarbeid med Berista Hustle insisterer vi på å få mer informasjon om hvordan Talor & Jørgen har klart å bygge opp en en global kundemasse.

– Sosiale medier har vært ekstremt viktig for oss. Vi satser primært på organisk vekst via sosiale medier og har ikke brukt en krone på betalt annonsering siden vi lanserte. Hovedsaklig benytter vi oss av Instagram, Youtube og Facebook. Vi legger også mye arbeid ned i innpakningen slik at den er iøynefallende og vi har bilder som mange kunder ønsker å dele i sitt nettverk.

Vi spør hvilke sosiale medier som er viktigst for dem.

Instagram og Youtube er de to viktigste plattformene for å fortelle historier. Vi bruker mye tid på fortelle historier som gjør at kunder kan ha en mer følelsesmessig tilknytning til oss. Vi tror at når de føler en følelsesmessig tilknytning til oss og reisen til Talor & Jørgen så øker det sjansen for at de vil ha lyst til å følge oss videre. Først og fremst er vi mennesker, ikke en bedrift, og vi vil at våre kunder skal se dette. Sosiale medier er i så måte kun verktøy for å kommunisere det.

Og hva med Facebook?

Facebook er bra for å dele informasjon, men vår erfaring er at Facebook-sider og betalingsløsningene deres i liten grad er bygd for organisk vekst. Vi bruker Facebook, men hovedfokus for oss er Instagram og Youtube.

Distribusjon på verdensbasis

Et åpenbart spørsmål når man har privatkunder i mange ulike blir hvordan man skal håndtere distribusjon. Hvordan håndterer Talor & Jørgen dette, spør vi.

Vi benytter Fedex for internasjonale forsendelser til grossister og varehandel, men foretrekker å bruke Posten til private både i Norge og internasjonalt.

Dette synes vi fungerer utmerket og vi kan som regel få kaffen i postkassen til våre kunder dagen etter bestilling. Jeg kan telle på en hånd de gangene pakker har forsvunnet og da har oppfølgingen fra Posten vært helt upåklagelig. Vi tilbyr også gratis frakt i Norge som et insentiv for å gjøre flere og mindre bestillinger (fersk brent kaffe er alltid best).

Alle elsker nostalgien ved å få noe annet enn regninger i posten.

Talor Browne hadde allerede erfaring med internasjonale forsendelser og tollregler fra Tim Wendelboe som har vært svært nyttig erfaring å ta med seg inn i Talor & Jørgen.

Det har likevel vært en del prøving og feiling med tanke på ulike tollregler i ulike land. De aller fleste gangene går det greit da pakkene våre er under prisnivået som gjør at de kan bli holdt igjen i tollen.

Vi spør henne om noen konkrete eksempler.

Et eksempel er hvis du sender noe som helst til Danmark som er verdsatt til over 80 kroner så blir det umiddelbart lagt på toll og i tillegg et administrasjongebyr på 150 kroner. Dette er svært viktig å vite når man har kunde ri Danmark.

Et annet eksempel er at når vi sender til Thailand så kan man ikke bruke Fedex, men om man sender en vanlig pakke kommer det frem uten noe problemer. I Russland er det heller ikke mulig å sende noe annet enn standard pakker i posten.

Andre land vi har hatt problemer er Saudi Arabia og Hellas. I Helles tillater de ikke import av kaffe overhodet. Vi har derfor måtte slutte å sende pakker dit.

Man skulle tro at det kreves mye ressurser for å administrere kunder og sendinger til så mange land. Talor forteller at det slett ikke er tilfelle og det kun er Jørgen og hun som er ansatte i selskapet. De vil snart åpne en egen cafe på Youngstorget og da vil de utvide med noen flere ansatte, men de vil fortsatt være en liten organisasjon.

Jørgen og Talor er eneste ansatte i selskapet pr. november 2017.

Holder seg unna start-up miljøet

Avslutningsvis må vi naturligvis spørre om hvilke kvaliteter Talor og Jørgen har som gjør dem til suksessfulle gründere. Samt om de vil dele noen tips til andre som vil lykkes internasjonalt. Vi får et noe uventet, men like fullt interessant, svar.

Jeg vil si at det er to grunner for at det har gått bra så langt. For det første er det erfaringen vi begge hadde fra kaffebransjen før vi startet. Vi har lært mye fra tidligere arbeidsgivere og av å se hva andre har gjort feil. For det andre er vi genuine og ekte. Vi startet ikke selskapet for å tjene penger, men fordi vi ønsket å bygge noe som ville være et tilskudd til byen vi bor i og for oss personlig.

Og når du spør om hvorfor vi er suksessfulle gründere er det kanskje fordi vi ikke ser på oss selv som gründere. Vi prøver helt bevisst å holde oss vekke fra start-up miljøet fordi deltakere der i stor grad er mest opptatt av å være en del av selve miløet. Vi vil vokse ut av det og assosiere oss med andre ledere som oss, personer som bygger bedrifter og skaper velferd og gode arbeidsplasser.

Jørgen og jeg jobber fabelaktig sammen som et team fordi vi har komplementerende ferdigheter og stoler på hverandre. Vi er ikke redd for å brette opp ermene og gjøre ta tak i tøffe og omfattende arbeidsoppgaver. Når vi har enorme utfordringer foran oss så løser vi det bit for bit – og så langt har det aldri skjedd at vi ikke har oppnådd noe vi har bestemt oss for å få til.

Når det kommer til tips for andre som ønsker å selge internasjonalt har Talor følgende å si.

– Jeg vil anbefale å bruke en god sum penger og tid på å bygge en skikkelig nettside. Tenk design, fart og funksjonalitet!

Deretter jobb med å bygge en trofast publikum i sosiale medier. Målsetningen må være å skape den følelsesmessige tilknytningen til ditt brand som jeg snakket om tidligere.

Husk å foreta grundige undersøkelser på frakt og distribusjon for å få ned disse kostnadene så mye som mulig.

Og til slutt, gjør terskelen for å bli kunde hos deg så lav som overhodet mulig.

Intervjuet ble gjennomført av Lars Hellestræ i Agenturer.no.